среда, 19 августа 2020 г.

Зустрічає медом, яблуками нас, гість щедрий, сонцесяйний Спас

 


   

       

.      Хоч у серпні літо ще тішить красою і теплом, але осінь вже не за горами.   

   19 серпня, в Україні православні християни святкують Яблуневий Спас, який символізує завершення літа та настання осені.

 Спасівка - двотижневий піст, що припадає на кінець літа. Цей короткотривалий піст є продовженням великого. Це пов’язано з тим,що під цю пору припадають нагальні хліборобські роботи.

   Спас – одне з найбільших хліборобських свят. Його ще називали святом врожаю. Кожен із селян вважав за святий обов’язок віднести до церкви на посвяту овочі, фрукти, гриби, мед, хліб – щедрі дарунки природи.              Традиційний землеробський та релігійний календар наших предків увібрав досвід багатьох поколінь і регламентував усе життя українців – землеробів.    З циклом народних свят, традицій, звичаїв і прикмет, пов’язаних з початком осені та християнським   святом - Преображення Господнього, Другим Спасом   юні користувачі  познайомилися  під час години духовності «Зустрічає медом, яблуками нас, гість щедрий, сонцесяйний Спас».    

      Після  заходу  учасники пригощалися  свяченним медом,  щедрими земними плодами  та солодощами. 

    Ставши свідками Божої Слави - Преображення Господнього, люди приносять подяку Богові за благословення їх праці та її вінець - щедрі земні плоди. Освячуються в цей день яблука, виноград, різні фрукти та овочі, що символізує плодючість усього живого у безкінечному царстві життя. Цього дня православні християни обмірковують своє життя, діяння і помисли.


 






Комментариев нет:

Отправить комментарий