суббота, 19 августа 2017 г.









Спас  іде - літо за собою веде









 З Яблучним Спасом вітати Вас хочу,
Хай сонця промінчик в оселю ввійде!
Хай родяться яблука кожного літа,
А лихо й біда Вашу хату мине!    

  Дев’ятнадцятого серпня – християнське народне свято – Другий Спас або Яблучний Спас. В церковному календарі це свято отримало назву Преображення Господнього. Під час народознавчої подорожі «Спас святкуємо радість даруємо» бібліотекар ознайомила користувачів бібліотеки з безліччю народних звичаїв і традицій, відвідувачам було цікаво дізнатися, чому яблучний спас ще називають Преображення Господнє.
 В цей день святять груші, яблука, мед і обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці. Раніше до Другого Спаса правовірні селяни не їли садовини, бо це вважалося гріхом. Після церкви родина врочисто сідала за стіл: їли яблука з медом і запивали виноградним або яблуневим вином – «щоб садовина родила».
 Багато людей вірять, що в Преображення Господнє яблука стають магічними і якщо з'їсти в цей день плід, а перед цим загадати бажання, то воно обов'язково збудеться.
За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені і перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після Спаса стають набагато холоднішими. У народі кажуть: «Прийшов Спас, держи рукавиці про запас!»  Після заходу учасники разом пригощалися  яблуками з медом, пиріжками, яблуневим соком -   «щоб садовина родила».

 Народні прикмети:
До Спасівки бджола робить на пана, а після Спасівки на себе.
Як у Спасівку будуть великі вітри, то зима буде з віхолами та лютими морозами.
Якщо у Спасівку на деревах жовтіє листя, це віщує ранню осінь.
Якщо на Спаса нема дощу, то буде гарна суха осінь. Дощів не багато буде.
Якщо на Спаса йде дощ, січень наступного року буде сніжний, якщо спекотно - січень морозяний.
Якщо антонівка вродила - наступного року хліб уродить.
Пройшов Спас - пішло літо від нас.


Комментариев нет:

Отправить комментарий