среда, 22 апреля 2020 г.




 Міжнародний день Землі


      У 1962 році був опублікований бестселер Рейчел Карсон «Тиха весна». Книга розійшлася в кількості більше 500 000 екземплярів в 24 країнах і підвищила громадську обізнаність про проблеми навколишнього середовища і виживання тварин.
  Засновник Дня Землі член Сенату США Гейлорд Нельсон виступив з ідеєю національного дня для залучення уваги до навколишнього середовища після того, як став свідком руйнівної дії великого розливу нафти в Санта-Барбарі, штат Каліфорнія, в 1969 році. Сенатор оголосив про ідею «національного навчання про навколишнє середовище» американським ЗМІ і призначив 25-річного Дена Хейза з Гарварду національним координатором. Хейз, в свою чергу, знайшов 85 осіб для просування екологічних заходів по всій території США.
   22 квітня 1970 року 20 мільйонів американців — в той час 10% від загальної чисельності населення Сполучених Штатів — вийшли на вулиці, в парки і аудиторії, протестуючи проти погіршення стану навколишнього середовища.
 До кінця 1970 року перший День Землі призвів до створення Агентства США з охорони навколишнього середовища та прийняття законів про чисте повітря, чисту воду і зникаючі види. «Це була гра, але це спрацювало», — згадував сенатор Гейлорд Нельсон.
 До 1990 року День Землі став глобальним, мобілізувавши 200 мільйонів чоловік в 141 країні і піднявши проблеми навколишнього середовища на світовій арені. День Землі дав величезний імпульс зусиллям по утилізації відходів в усьому світі і допоміг підготувати грунт для саміту Землі ООН 1992 року в Ріо-де-Жанейро.
Цікаві факти про Землю
1. Твердінь земної кори відносна. Поверхня планети насправді складається з літосферних плит, що знаходяться в постійному русі. Тектонічні плити плавають на поверхні магми, що міститься в ядрі Землі. Саме тектоніка несе відповідальність за землетруси, виверження вулканів, океанські западини і власне субдукції, коли одна плита заходить під іншу, в результаті чого утворюється нова земна твердь. А ще тектоніка рятує Землю від парникового ефекту: організми вмирають і виділяють вуглекислий газ. Якби вони не поглиналися землею, це призвело б до критичної маси вуглекислого газу в атмосфері. Земля б розігрілася і перетворилося на пекло.
2. Земля складається з заліза, кисню і кремнію. Якщо планету розділити по її складу, виглядати цей ряд буде так: 32,1% заліза, 30,1% кисню, 15,1% кремнію і 13,9% магнію.
3. 70% поверхні Землі не є землею. Це вода. Коли вперше люди подивилися на Землю з космосу, саме тоді вона отримала своє друге ім'я — Блакитна планета.
4. Розплавлене «залізне» ядро Землі створює магнітне поле. Воно називається магнітосферою. По суті, сама планета являє собою великий магніт з полюсами.
5. Земля — єдина на сьогоднішній день відома планета, на якій є життя. Це так, незважаючи на відкриття води і органічних молекул на Марсі, амінокислот в космічних туманностях, перспективи існування життя під крижаною кіркою місяця Юпітера Європи або на Титані Сатурна.

Комментариев нет:

Отправить комментарий