четверг, 14 октября 2021 г.

Ми родом з України

 




     14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України.

    Свято Покрови Пресвятої Богородиці для нас, українців, свято християнське і національне, воно символізує зв'язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу.

    Свято Покрови було найбільшим святом для козаків. Цього дня у них відбувалися вибори нового отамана. Наші лицарі вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою.    Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву - Козацька Покрова. З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається ще й як день українського козацтва.

   В бібліотеці  з нагоди свята організована тематична полиця «Козацька слава»  та проведена  година козацьких традицій «Ми родом з України».

  Про козаків  складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.    Це свято – насамперед вияв любові до тих, хто у кровопролитних битвах захищав нашу Батьківщину, відстоював свободу і незалежність в ім’я майбутнього. З  Днем захисника України прийняв вітання   мешканець села Новоукраїнка, учасник АТО – Кабанець Іван Васильович .

    Зі святом вас, дорогі наші захисники України! Слава Україні! Героям Слава!



Комментариев нет:

Отправить комментарий