воскресенье, 5 июля 2020 г.


        

         На калину роса впала, а у нас на вулиці Івана Купала

  Одним із найвеличніших та загадкових свят початку липня було Івана Купала -7 липня (інші назви: Купайла, Іванів день ) яке знаменувало вшанування бога Сонця (в давнину Дажбога) українцями-Дажбожими онуками. Вважалося, що о цій порі літнього сонцевороту, сонцестояння небесне світило досягає найбільшої сили й повертає на зиму. Казали, що Сонце, як уособлення світла й добра, святкує перемогу над темними силами, а тому при своєму сходженні воно "грає", "скаче" і "радіє". Вся природа теж торжествує з цього, стає особливою, зачарованою.успішно впроваджуються в Україні ці цікаві традиції.   Народна пам’ять зберегла Купальську обрядність та пісні, й сьогодні. Книжкова виставка «Ой зав’ю вінки та на всі святки» більш детально познайомить бажаючих  зі святом.
        Свято Івана Купала – народне, красиве, романтичне дійство, яке неодмінно  відбувається «на природі» й вже цим дуже приваблює мешканців села, це свято молоді.   
 Про святкування Купальських свят Новоукраїнською  бібліотекою  протягом останніх років   розповість   онлайн-калейдоскоп « На калину роса впала, а у нас на вулиці Івана Купала»   

Комментариев нет:

Отправить комментарий