среда, 22 января 2020 г.




Моя єдина Україна



 Велична і свята, моя ти Україно,
Лише тобі карать нас і судить
Нам берегти тебе, Соборну і єдину
І нам твою історію творить!



      День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української  Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.  В цьому році 22 січня відзначаємо 101-річницю проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.
    До Дня Соборності  у Новоукраїнській   бібліотеці відкрито виставку перегляд «Наші таланти тобі Україно», де містится поезія  та виставка вишитих рушників наших земляків, а також тематична поличка «Майбутня доля мислилась соборно».
    До  цієї дати у  Новоукраїнській сільській бібліотеці разом з Добропільською  центральною бібліотекою за участю Рубцової М. В. та Рубан С. А.  проведено історично-пісенний вернісаж «Пісенні крила української державності та соборності».  Маленька бібліотека ледве вмістила усіх учасників заходу. Ведучі пригадали трагічні, визначні та  неймовірно цікаві сторінки нашої історії і познайомили із піснями, які по праву можна назвати творцями державності та соборності України. На заході розглянули пісні, створені у  19-20 століттях: Гімн закарпатських пластунів, Гімн українських січових стрільців «Ой у лузі червона калина…», « Гей, Соколи», в яких відображено відчайдушну боротьбу за об’єднання України.  
   Адаптована до сучасних українських умов пісня «Марш українських Націоналістів» сьогодні отримала нове життя і нову назву «Марш Нової армії» й  надихає на боротьбу за вільну самостійну Україну нашу сучасну армію.    Всі пісні звучали у запису відомих українських гуртів і сольних виконавців. Але їх перевершила жива музика. Члени клубу любителів української пісні «Україночка» вже давно підкорили серця односельців своєю творчістю і  виконали декілька українських пісень.
   Бібліотекар сільської бібліотеки Л.В Камінська розповіла про рідне село Новоукраїнку – частину єдиної соборної України. Наголосивши, що головне їх багатство це люди -  талановиті, творчі, ініціативні, небайдужі до будь-яких подій у селі і країні. Місцева поетеса Л.М. Літвінова чутливо виконала свій вірш «Моє село». На завершення заходу усі разом виконали пісню «Щастя вам, українці», яка несе дух величі українців і незалежності України.




    






Комментариев нет:

Отправить комментарий