суббота, 7 июля 2018 г.


На вінок роса упала, в нас на вулиці Купала



Накрапала на Купала
З неба янгольська роса…

               
 Свято  Івана Купала відбувається в період, коли сонце піднімається найвище над землею, дає найбільше тепла й світла, виявляє свою чудодійну силу для рослинного і тваринного світу. Вся рослинність нестримно росте, розцвіта, множиться.
Купальська ніч – чарівна ніч. Саме на це свято шукають цвіт папороті, щоб стати всесильним відуном, розуміти мову тварин, знаходити жадані скарби. У цю ніч ходить щастя по землі, а разом із ним – і темні лихі сили. У ніч під Купала господарі й господині в селі не спали, бо лихі сили могли заподіяти лихо в господарстві. Господар у стайні та на пасіці накидав полину, осикових гілок, а як смеркне обкурювали все чарівним зіллям. Ще вдосвіта люди йшли вмиватися джерелицею і набрати цілющої води у криницях, що освячується Волхвом.
Народні прикмети стверджують: що велика роса на Івана Купала – буде врожай огірків та горіхів; Купальська ніч зоряна – вродять гриби; дощовий день на Купала – на неврожай хліба.
     Купальська ніч духовно єднає людину з природою, возвеличує побут, освячує почуття молодих сердець. Не обминуло це свято і село Новоукраїнку. Зранку  односельці прикрашали святково садибу Анацьких,  де мали відбутися Купальські вечорниці « На вінок роса упала, в нас на вулиці Купала». А  от увечорі дружньою громадою зібралися відсвяткувати   Купальські вечорниці.  Вокальний колектив «Україночка»   Новоукраїнської сільської бібліотеки підготував цікаву розважальну програму з піснями, сценками. Крім дорослих до свята долучилися учасники літературно – мистецького клубу «Україночка»(діти), які розбавили свято Купальськими піснями, танцямии та імпровізували Купайла з Купайлицею, Русалок. Гостями свята став вокальний колектив «Заспів» з села Завидо – Кудашево, виступи яких додали вечорницям незабутніх вражень, особливо солістки Галини Броваренко.  Під час вечорниць громаду привітали секретар Святогорівської селищної ради  Т. А. Авраменко, депутати  П.М.Смучок, Л. В. Камінська.  Після вечорниць громада села  продовжила святкувати коло Купальського вогнища – ігри, танці. Повертались додому в веселому настрої вже за північ.







Комментариев нет:

Отправить комментарий