воскресенье, 13 марта 2016 г.


Масляна іде – млинці та розваги веде.




 7 березня розпочалася Масляна – одне з найулюбленіших свят українців, яке цього року тривало до 13 березня. Протягом тижня її відзначають народними гуляннями та смачними млинцями. А ще Масляна – це свято зустрічі весни. Про це детальніше можно дізнатися ознайомившись з літературою по народознавству та матеріалами про традиції святкування Масляного тижня на Україні, які представлені у бібліотеці на книжковій поличці «Весна іде свята веде».     
   13 березня учасники літературно – мистецького клубу «Україночка» запросили до бібліотеки гостей на  свято  «Масляна пригощай, всім розваги подавай!»  Спочатку бібліотекар оголосила наказ про проводи Зими та зустріч Весни. Потім з”явилася Зима повідомивши, що з задоволенням передає естафету Весні, але замість Весни з”явилася Баба Яга і Домовий які сказали учасникам, що Весну тримають у своєму Казковому Царстві і поки гості не впораються з завданнями Баби Яги –  конкурси, загадки, прислів’я Весна не з”явиться. Гості з задоволенням виконували завдання, бо чекали зустрічі з Весною та Масляною. Далі свято продовжила Весна з веснянками, які принесли зерно, воду, хліб на  добрий врожай, гарну погоду, мир та злагоду. І ось з”явилася Господиня Масляна, а з нею смачні млинці, ігри та розваги, пісні у виконанні Віки Бунак, Ірини Стєнькіної  та родини Похил.
  Наші предки вважали, що ті люди, які не веселяться на Масляницю, рік живуть бідно і не буде в їхньому домі веселощів.  Кульмінацією свята було пригощання млинцями та  спалення  опудала зими, а разом з ним  всіх негараздів. Вважається, що до приходу Масляної бажано позбутися старих, поламаних і непотрібних речей у будинку, найкраще їх спалити, аби в дім прийшов достаток, а старі проблеми залишилися у старому році.
  Хочемо подякувати господині Масляній за смачні млинці, якими вона частувала всіх учасників і постійному спонсору наших заходів ЧП Людмилі Бунак за придбання призів.














Комментариев нет:

Отправить комментарий