вторник, 21 апреля 2015 г.

Хай Україна вся читає, бо книга нас усіх єднає


23 квітня Всесвітній День книги і авторського права

Книги подібні рікам,

 що тамують спрагу цілого світу –

 це джерела мудрості…

 Повість минулих літ

 У 1995 році Генеральна конференція ЮНЕСКО , в Парижі обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури  Однак серйознішою причиною для вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народились або померли 23 квітня. Наприклад, М. Сервантес, В. Шекспір, Л. Вега, М. Дрюон, В. Набоков та ін. До названих можна також зарахувати Григорія Тютюнника, Василя Земляка, Олександра Гаврилюка, Андрія Куркова.
 Нині Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу. Саме 23 квітня відбувається багато цікавих заходів. Зокрема, відбувається проголошення Всесвітньої столиці книги, проводяться виставки, громадські читання, симпозіуми, присвячені проблемам захисту інтелектуальної власності та книговидання.
 Традиція святкування Дня книжки народилася в Іспанії у Каталонії. Тут 23 квітня на День Юрія, уже понад 80 років існують різні  традиції,  дарувати в день святого Георгія троянди і книжки тим, кого любиш, дарувати квітку тому, хто купує книгу.  Троянди символізують кров, пролиту Георгієм у битві з драконом, а книги нагадують про сумну дату 23 квітня 1616 року, день смерті Сервантеса, автора книги “Дон-Кіхот”. На батьківщині Сервантеса цю дату вшановують конкурсом - безперервного читанням "Дон Кіхота". Читці змінюють один одного протягом 48 годин.
Цього року  до цієї дати Новоукраїнська бібліотека проведе наступні заходи  для   дитячої та юнацької  аудиторії  читачів :  
-       --  година спілкування « Кника відкриває світ»   - для учнів 4 -7    класів ;
-      -   конкурс малюнків « Мій улюблений літературний герой»  для учнів 1 - 3 класів і дошколят;
-         -віртуальна мандрівка « Бібліотеками України» для учнів 8 - 9 класів і юнацтва .
Також проведено тиждень – акцію «Подаруй бібліотеці книгу», активними учасниками якої стали Г.В.Гусєв, П.В.Зосімов, О.Ф.Бойко, Д.Д.Стєфанішин, В.М.Анацький.

 Запрошуємо до нашої бібліотеки, скористатися  книжковим фондом, переглянути цікаві та змістовні книжкові виставки!

Комментариев нет:

Отправить комментарий