суббота, 23 августа 2014 г.

23 серпня – День Державного Прапора України




Образ цей не зблідне, хоч минуть жнива.
Це знамено рідне — злото й синява.
Небеса блакитні сяють з глибини,
а пшеничні й житні мерехтять лани.
Прапор наш, як літо, в сонці майорить —
по долині жито, по горі блакить.
Дмитро Павличко
День Державного Прапора України відзначається з 2004 року, 23 серпня згідно з Указом Президента України № 987/ 2004 від 23.08.2004р." Про день Державного Прапора України ".       Державний Прапор України —  це стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього й жовтого кольорів. Українське сполучення синього та жовтого кольорів — одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів різних країн світу. Що нагадують ці кольори? Синій колір — це колір чистого неба, а жовтий колір нагадує пшеничне поле, що колоситься під ясним сонечком. Мабуть, саме тому наші предки вибрали такі кольори для свого прапора. Походить він від герба Галицько-Волинського князівства — землі, яку літописці називали Україною.
Жовто-синій прапор (із жовтою смугою вгорі) був державним символом Української Народної Республіки. 28 січня 1992 року синьо-жовтий стяг було визнано Державним Прапором України, що закріплено в 20 статті Конституції України. Прапор — це честь держави. Синє небо над золотою нивою — ось який зміст вкладає нині в національні кольори кожен українець.
У 1910 році синій і жовтий кольори називали державними кольорами Давньої Русі, спадкоємницею якої була передусім Україна. Під жовто-блакитними та малиновими стягами йшли в бій козаки і саме ці кольори можна побачити на гербах багатьох міст України.
            «... Бій одлунав. Жовто-сині знамена затріпотіли  на станції знов...». Кожен,  безперечно, пам'ятає ці слова з балади В. Сосюри. Адже саме з цього твору більшість громадян України вперше дізналися про самеіснування національного прапора своєї держави. 
Ми українці своїми знаннями, працею, здобутками повинні  підносити  культуру. Будьмо  гідними своїх предків, любімо  рідну землю, бережімо  волю і незалежність України, поважаймо  свій народ і його мелодійну мову. Шануймо себе і свою гідність – будемо шановані іншими!
 Метою години державності “Державний Прапор України -   святиня народу”  проведеного  у  бібліотеці було  ознайомлення дітей  з історією виникнення і встановлення Державного Прапору  України: виховання почуття національної свідомості, поваги до державних символів, патріотизму, розвинути почуття відповідальності до своїх обов’язків перед державою .







Комментариев нет:

Отправить комментарий