среда, 11 июня 2014 г.

День Святої Трійці


В Україні святкують День Святої Трійці
Християни східного обряду 8 червня відзначають День Святої Трійці - одне з головних церковних свят. Трійцю святкують на 50-десятий день після Великодня, тому цей день називають також П'ятидесятницею.
Свою першу назву свято отримало на честь сходження Святого Духа на апостолів, яке їм обіцяв Ісус Христос перед своїм вознесінням на небеса.
Як оповідає книга Дії святих Апостолів, після вознесіння Ісуса Христа настав десятий день: це був п'ятдесятий день після Воскресіння Христового. У євреїв тоді було велике свято П'ятидесятниці в пам'ять Синайського законодавства. Всі апостоли разом з Божою Матір'ю, іншими учнями Христовими та іншими вірянами перебували в одному будинку в Єрусалимі. Тоді їм було явлена видимим чином Третя Особа Святої Трійці: шумом з неба, вітром, вогняними язиками полум'я.Свято Трійці вважають також і днем народження церкви, оскільки саме в цей день апостоли, сповнені Святим Духом, почали свою проповідь "про великі діла Божі". Згідно з Біблією, кожен апостол отримав за жеребом свій уділ і почав апостольське служіння.
У народі свято Трійці називають "зеленим", літнім святом. На Трійцю прийнято прикрашати храми і будинки гілками клена, бузку, беріз, верб, луговими травами, квітами. Це пішло ще з дохристиянських часів: слов'яни прикрашали свої житла зеленню, оскільки вважалося, що вона може приховати, захистити будинок від злих духів.
За народними традиціями, на Трійцю проводилися дівочі гуляння та ворожіння на судженого. У цей день дівчата пускали по воді вінки.Напередодні свята Трійці у церкві відзначають Троїцьку вселенську батьківську суботу, поминаючи людей, які з якихось причин не отримали християнського поховання: наприклад, пропали безвісти або загинули у воді.Понеділок, що наступив після Свята Святої Трійці, присвячений Третій Іпостасі Пресвятої Трійці - Святому Духу, і називається Духів День.
 В стінах сільської бібліотеки з нагоди свята для широкого кола читачів  представлено книжкову полицю «Ой завю вінки,та на всі святки»,а для читачів шкільного віку проведено народознавчий урок «Зелені свята – мозаїка народних звичаїв»