пятница, 5 января 2018 г.


Поет юності і сили
  Володимир  Сосюра 


      “Любіть Україну, як сонце, любіть, як вітер, і трави, і води...
           В годину щасливу і в радості мить, любіть у годину негоди”

Ці слова з вірша Володимира Сосюри знає кожен українець. 6 січня -  День пам’яті цього видатного письменника, генія української літератури ХХ століття.    Завдяки віртуальній подорожі «Я – поет робітничої раті…» присвяченій 120 річчю від дня народження згадали  цікаві факти з життя В.Сосюри:
• Володимир Сосюра народився 6 січня 1898 року на станції Дебальцеве. Мати хлопця була домогосподаркою, батько за фахом – кресляр, за життя змінив безліч професій: від адвоката до шахтаря. Сам письменник свого часу вигадав історію походження свого роду. Він розповідав, що його предком був француз, солдат наполеонівської армії, який прийшов в Росію під час відомого похода на Москву в 1812 році. Ім'я його Густав Сосюр. Володимир Сосюра стверджував, що його дід Володимир Кирилович, що також писав вірші, ставив під ними підпис «Соссюр». Хоча жодного реального підтвердження ця історія немає.
 • Працювати Сосюра почав у 11 років. Його родина жила в страшенних злиднях, тому мама сама відправила Володимира на роботу на Донецький содовий завод. Хлопчака взяли туди, бо його пожалів сусід, який працював бригадиром на підприємстві. Так Володимир влаштувався на першу роботу, де в день він отримував п’ятака.
  • Коли німці розпочали наступ на більшовиків у березні 1918 року, у Дебальцево виникла підпільна організація, що поставила собі за мету вибити більшовиків із краю. Сосюра був одним із перших добровольців цієї організації, що формувалась під прикриттям вільного козацтва. Взагалі Сосюра приймав активну участь в Українській революції.

• Писати Сосюра почав у 16 років. Перший вірш російською мовою надрукував у 1917 році. В архівах збереглися недруковані вірші Сосюри українською мовою, писані за його перебування в Армії УНР, але перша збірка «Поезії» вийшла 1921, що досі вважалася його першою книжкою (проте віднайдений документ коригує цю думку: рукою Сосюри в нім записано, що в 1918 р. було надруковано й видано першу збірку його поезій «Пісні крові…», але її поки не знайдено). Першу серйозну славу Сосюрі принесла йому революційно-романтична поема «Червона зима» (1922), визнана за найвидатніший зразок поетичного епосу громадянської війни в Україні.
•Видатний український письменник був тричі одружений.
 Першою дружиною Сосюри стала Віра Березіна, політрук червоноармійського ескадрону, студентка. Пара жила у Харкові, у них народилося двоє синів – Олег і Микола. Розлучилися ж через різні погляди на життя. Саме їй Сосюра присвятив рядки:
Ми з тобою зійшлися в маю,
 ще не знав я, що значить ідея.
 Ти й тоді Україну мою: не любила, сміялася з неї.
Другою дружиною Сосюри стала на 12 років молодша Марія Данилова. У подружжя народився син Володимир. Але їхнє життя було нелегким – на тлі голодної смерті мільйонів українських селян, і репресій та розстрілів діячів української культури Володимир жив на межі психічного розладу.
У 1949 році Марію Сосюру заарештували за розголошення державної таємниці і заслали до Казахстану. Через п'ять років вона повернулася і з'ясувала, що Володимир взяв третій шлюб. Заради Марії Гаврилівни він пішов від нової дружини і повернувся до неї. Разом вони прожили до кінця життя.
• У 1958 році Сосюра пережив перший інфаркт  потім другий, після якого він майже не виходив з помешкання. «…вони з мамою поїхали якось у Кончу-Заспу і через день-два тато помер», — згадував син Володимир. Володимиру Сосюрі було 67 років, коли він відійшов на той світ. За життя Сосюра видав понад 40 збірок поезій.
Захід завершили виразним читанням віршів зі збірки  «Щастя»


Комментариев нет:

Отправить комментарий