четверг, 14 августа 2014 г.

Свято Маковія в бібліотеці


14 серпня о 14.00 годині   у Новоукраїнській сільській бібліотеці відбулося свято Маковія, яке в церковному календарі називається днем семи мучеників Маковеїв. Свято Маковія називається в народі святом Першого Спаса, медовим Спасом.   В цей день на гостину зійшлися учасники літературно – мистецького  клубу "Україночка.  Свято супроводжувала книжкова виставка  "З Медовим спасом!"атрибутами якої  були  мед, пиріжки, рулети, булочки  з маком,   обрядова їжа  цього дня  «шулики» - печені коржі, які ламають на дрібні шматочки в макітру і заливають медовою ситою та розтертим маком. Ця їжа дуже смачна, особливо її люблять діти.
      Бібліотекар  розповіла про свято Маковія, звичаї та традиції пов’язані з ним. З цього дня розпочинається «Спасівка» - піст, який триває два тижні. В цей день у церквах святять воду, квіти і мак.  Особливо сподобалась розповідь про квіти , які несли до церкви святити . Серед квітів у  букеті обов’язково присутні великі достиглі голівки маку. Такий букет називається «маковійчик», або «маковейка». До нього кладуть і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м'яту, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник. Після освячення маковійчика кладуть за образами, і він зберігатиметься там аж до весни, а деякими травами з маком будуть користуватися за необхідності, адже «освячене зело до всякої слабості здібне». Навесні мак розсівають по городу, а сухі квіти на Благовіщення дівчата вплітають до кіс – «щоб не випадало з голови волосся».
 Розповідь перепліталася з виступами дітей, які співали українські пісні: “Ти ж мене підманула” ,”Червона рута “. В кінці заходу учасники малювали малюнки пов’язані зі святом. Дівчата  захопилися малюванням квітів, які повинні міститися у «маковійчику», а Олена Киричок намалювала книги, які розповідають про свято.
  Хочемо подякувати Л.В.  Трофимовій, П. М.Смучку, Г.В. Анацькій, Л.В.Камінській, батькам, бабусям, які пригостили учасників свята смачним печивом,духмяним  медом, холодненьким компотом .





Комментариев нет:

Отправить комментарий