суббота, 17 августа 2019 г.






    

     Хоч у серпні літо ще тішить красою і теплом, але осінь вже не за горами. На кінець літа припадає свято – Великого Спаса.
 Спасівка - двотижневий піст, що припадає на кінець літа. Цей короткотривалий піст є продовженням великого. Це пов’язано з тим,що під цю пору припадають нагальні хліборобські роботи.
   Спас – одне з найбільших хліборобських свят. Його ще називали святом врожаю. Кожен із селян вважав за святий обов’язок віднести до церкви на посвяту овочі, фрукти, гриби, мед, хліб – щедрі віддарунки природи.
  Селяни до Спаса намагалися зібрати всі зернові. Знахарки востаннє заготовляли лікарські трави. «Діва Марія, - казали з цього приводу, - це зілля сіяла, а Спас поливав – нам на поміч давав».
    З нагоди Медового Спаса в бібліотеці, для широкого кола користувачів, експонована  календарна   виставка.    Для маленьких користувачів проведено  народознавчі посиденьки« Прийшов Спас – пішло літо від нас».  Після заходу  учасники поласувалися дарами літа: медом, яблуками, грушами, виноградом, кавуном. 




Комментариев нет:

Отправить комментарий