четверг, 2 февраля 2017 г.



Євген Гребінка - поет, байкар, прозаїк, видавець



   2 лютого - 205 років від дня народження Євгена Павловича Гребінки (1812-1848), українського поета та письменника.
  Євген Павлович Гребінка прожив коротке життя - всього 36 років. Та за недовгий вік він встиг зробити собі ім’я в українській літературі, створивши поетичні та прозаїчні шедеври. За 15 років літературної діяльності Гребінка надрукував понад 50 повістей, романів і оповідань.
    Більшість байок Гребінки - «Зозуля та Снігир», «Сонце та Хмари», «Рожа та Хміль», «Школяр Денис», «Грішник», «Ворона і Ягня», «Вовк і Огонь» та інші - своїм корінням сягають у народну творчість і побудовані на зіставленні двох моралей - панської та народної, хижацької та гуманної. Для своїх байок Гребінка використовує традиційні в народній творчості персонажі Ведмедя, Вовка, Лисиці, Орла, а з другого боку постають Віл, Зозуля, Снігур, Ягня, Конопляночка. Завдяки цьому образи та ідеї його творів були зрозумілими для народу й виконували свою моралізаторську та повчальну роль.
  Євген Гребінка успішно виступав і як прозаїк, автор історичних повістей, нарисів та роману «Чайковський», присвяченого подіям визвольної війни 1648-1654 років. А ще він автор ліричної поезії «Очи черные», що була покладена на вальсову музику  Флоріаном Германом і стала одним з найвідоміших романсів у світі. Багато хто з нас не знав автора ліричної поезії, а вважав що це народна пісня. Високоосвічений письменник дворянського походження став творцем тексту класичного «циганського» романсу на три куплети, в яких і безодня пристрасті, і всевладність долі осяяні справжнім коханням, хай і нерозділеним. Про все це користувачі бібліотеки дізналися на літературній годині: «Євген Гребінка - поет, байкар, прозаїк, видавець».


Комментариев нет:

Отправить комментарий